NJEMAČKI FELDMARŠAL IZ 2. SVJETSKOG RATA: Jedan od onih koji nisu bili zadovoljni Hitlerom

Foto: Povijest.hr

Njemački feldmaršal iz Drugog svjetskog rata Günther von Kluge rodio se 30. listopada 1882. godine.

Pripadao je pruskoj plemićkoj obitelji, a rođen je na području današnje Poljske, u gradu Posenu, tj. današnjem Poznańu.

Njegov je otac bio general u njemačkoj vojsci, tako da je von Kluge zapravo pripadao klasičnom zapovjednom kadru Wermachta s dugom vojničkom tradicijom.


Von Kluge je navodno dobio nadimak Der kluge Hans (hrv. Pametni Hans), što je dijelom bila igra riječi s obzirom na njegovo prezime. Već u Prvom svjetskom ratu sudjelovao je kao časnik, i to s činom satnika. Godine 1933. unaprijeđen je u čin generala, upravo u doba kad je Hitler postao njemačkim kancelarom.

Nakon uspješnog osvajanja Poljske i Njemačke unaprijedio je Hitler čak 12 generala u feldmaršale, a među njima je bio i Günther von Kluge. Tijekom Drugog svjetskog rata držao je feldmaršal von Kluge neka od najviših vojnih zapovjedništava, kako na Istočnom, tako i na Zapadnom bojištu. Od 1941. do 1943. bio je vrhovni zapovjednik Grupe armija Centar na bojištu u Sovjetskom Savezu, a u ljeto 1944. bio je vrhovni zapovjednik Zapadnog bojišta.Feldmaršal von Kluge pripadao je dijelu njemačkog profesionalnog zapovjednog kadra koji nije bio zadovoljan s Adolfom Hitlerom. Pretpostavlja se da je simpatizirao s pokušajima svrgavanja Hitlera, premda nije poznato je li aktivno sudjelovao u nekoj od urota.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI