NJEMAČKA VOJSKA PRODRLA U FRANCUSKU: Taksijima su spasili Pariz od pada u njihove ruke

Njemački generalštab je uoči Prvog svjetskog rata imao samo jednu strategiju, poraziti Francusku prije nego se carska Rusija stigne mobilizirati.

U suprotnom bi se Njemačka morala istovremeno boriti na dva fronta, zapadnom i istočnom.

Trik kojim se namjeravalo napasti Francusku bio je da se francuska granica ne napadne direktno, nego da se prvo osvoji Belgija, a onda kroz nju napadne Francuze na mjestu gdje im je slabija obrana.


U početku se činilo da njemački plan uspijeva. Nijemci su bez objave rata pregazili Belgiju i ušli duboko u francuski teritorij na domak glavnog grada Pariza. Međutim, zbog prebrzog napredovanja napravili su pogrešku, bok vojske su ostavili nebranjen. Saveznici su to brzo iskoristili.

Zapovjednik obrane Pariza upotrijebio je 600 taksija kojim je rezervne trupe prebacio na bojište. Nijemci su bili prisiljeni na povlačenje, a feldmaršal Moltke je izvijestio njemačkog cara: “Vaše veličanstvo, izgubili smo rat.” I doista, poraz na Marni 5. rujna 1914. otegnuo je rat na sljedeće četiri godine. Da su Nijemci pobijedili, rat bi vjerojatno bio gotov već prve zime, a ovako je nastala agonija rovovskog ratovanja, u kojoj su poginuli milijuni vojnika.Facebook Comments

Loading...
DIJELI