NESLAVNO ZAVRŠIO PRELAZAK NA SRPSKU STRANU: Iako se već ranije raspala, JNA službeno ukinuta tek u svibnju 1992.

Izvor: Vreme

Na vrhuncu otvorene agresije na Hrvatsku, vrh Jugoslavenske narodne armije i Miloševićeva velikosrpska klika uveli nova obilježja i simbole jugovojske. Njihov izgled objavio je tjednik Narodna armija, ali bez ikakva komentara, piše portal Dnevno.

U listopadu 1991. izbacili su petokraku zvijezdu, prepoznatljivo komunističko obilježje, a trebale su se ukloniti i Titove slike.

U sljedeća dva mjeseca JNA je dobila modificiranu srpsku kokardu. Umjesto petokrake na kapama su se, kao i na vojničkim zastavama, pečatima i dokumentima trebale nalaziti trobojne kokarde u jugoslavenskim bojama.


Podsjetimo, JNA korijene ima u Narodnooslobodilačkoj borbi i partizanskim odredima Jugoslavije, a osnovana je u prosincu 1941. JNA je bila najdosljedniji provoditelj Titove jugoslavensko-komunističke politike, gotovo svi oficiri bili su članovi Saveza komunista Jugoslavije, njezini generali kontrolirali su golemu vojnu industriju i razgranatu Kontraobavještajnu službu.

Poslije Titove smrti JNA se postupno osamostavljivala te je sve manje polagala račune Predsjedništvu SFRJ, kao Vrhovnoj komandi.U rano proljeće 1981. JNA je prvi put oružano intervenirala ugušivši demonstracije Albanaca na Kosovu. Od tada vrh JNA je postupno prešao put od zagovornika komunističke Jugoslavije do oružane sile Miloševićeve Velike Srbije, kroz formu takozvane Treće Jugoslavije.

JNA postala srpska vojska

JNA je zapravo postala srpska vojska. Sve do listopada 1991. godine u vrhu JNA prevladavala je još nekakva “jugoslavenska” opcija s očuvanjem neznatno modificiranog komunističkog sustava. No poslije sloma planiranih ofenziva stari je model definitivno odbačen, objavio je HRT.

Zbog povlačenja iz Slovenije i poraza u Hrvatskoj JNA se praktički raspala, ali je službeno ukinuta tek u svibnju 1992. kada su od njezinih ostataka nastale Vojska Jugoslavije, Vojska Republike Srpske i Vojska Republike Srpske Krajine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI