Najzloglasniji norveški masovni ubojica: Njegovi krvavi pohod i danas se pamti i ledi krv u žilama

Anders Behring Breivik, jedan od najzloglasnijih masovnih ubojica u europskoj i svjetskoj povijesti 21. stoljeća, rođen je 13. veljače 1979. godine. Ubio je 77 ljudi tijekom višestrukog napada u srpnju 2011. godine, a ozlijedio je k tome još 319 osoba.

Svoj napad planirao je godinama unaprijed, nabavljajući oružje i tvari za improviziranu proizvodnju eksplozivnih naprava.Tragičnog dana stigao je na otok Utoya, gdje je Laburistička stranka imala omladinski kamp, prerušen u policajca naoružan strojnicom punjenom dum-dum mecima. Iznenada je počeo nasumično pucati po okupljenoj mladeži, ubivši njih 69.Dva sata ranije detonirao je automobil-bombu u Oslu koja je usmrtila 8 ljudi.

Nakon što je uhićen prve su psihijatrijske procjene govorile o psihozi, no kasnije je ustanovljeno da je bio svjestan svojih postupaka prilikom izvršenja napada.Breivik je tijekom suđenja pokušao svoj zločin opravdati tvrdnjama da je želio spriječiti muslimansko osvajanje Norveške. Izjavio je i da su njegovi napadi bili inspirirani “srpskim nacionalistima” i da se pokušao distancirati od “desničarskog ekstremizma stare škole”, kakav su propagirali nacisti. Također je pronađen i njegov manifest od 1500 stranica gdje 47 puta spominje Hrvatsku i tvrdi da su „HSP i HDSSB stranke na koje se može računati“.

 

Osuđen je na zatvorsku kaznu od 21 godine, što je najviša moguća kazna u Norveškoj. Ona podrazumijeva da već nakon deset godina Breivik može podnijeti zahtjev za uvjetno puštanje na slobodu. Ipak, i nakon isteka 21 godine može mu se produžiti boravak u zatvoru, ovisno o procjeni njegove opasnosti za društvo, tako da u praksi ta kazna može postati i doživotnom. Breivik je rođen u norveškom glavnom gradu Oslu, otac mu je bio medicinski tehničar a majka diplomatkinja. Budući da mu je majka radila u norveškom veleposlanstvu u Londonu, u tom je britanskom glavnom gradu Breivik proživio prvu godinu života. Otac i majka razveli su se kad je imao samo godinu dana. Breivik je ostatak djetinjstva proveo živeći s majkom i polusestrom u Oslu.Facebook Comments

Loading...
DIJELI