NAJVEĆA NESREĆA U CIVILNOM ZRAKOPLOVSTVU: U sudaru dva Boeinga 747 na Tenerifima stradalo 583 osoba

Arhiva portala Povijest.hr

Najveća nesreća u povijesti zrakoplovstva dogodila se 27. ožujka 1977. godine. Naime, stradalo 583 osoba kad su se dva jumbo-jeta tipa Boeing 747 sudarila na pisti na Tenerifima u Kanarskom otočju. Tog je dana bio zatvoren glavni aerodrom na otoku Gran Canaria i sav je promet preusmjeren na Tenerife. Taj je aerodrom postao preopterećen, a spustila se gusta magla, piše portal Povijest.hr.

Jedan od Boeinga 747, u vlasništvu nizozemske kompanije KLM, pokušao je poletjeti ne znajući da se drugi Boeing (kompanije Pan Am) još nalazi na stazi. KLM-ov se avion zaletio u Pan Amov i došlo je do eksplozije u kojoj je stradalo svih 248 putnika na KLM-ovom zrakoplovu i 335 od 396 putnika na Pan Amu. Preživio je, dakle, samo 61 putnik.

Zabuna zbog koje je KLM-ov zrakoplov započeo uzlijetanje nastala je zbog nesporazuma s kontrolom leta. Naime, pilot je mislio da ima odobrenje za polijetanje jer je pogrešno razumio kontrolora. Nakon te nesreće uvedena je stroga upotreba standardiziranih fraza u komunikaciji između kontrolora i pilota. Primjerice riječ take-off (hrv. uzlijetanje) smije se rabiti samo kad kontrolor daje dozvolu za polijetanje, a zabranjena je u ostatku govora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI