NAJVEĆA KRAĐA UMJETNINA U POVIJESTI: Iz bostonskog muzeja ukradeni umjetnički predmeti u vrijednosti 500 milijuna dolara

Arhiva portala Povijest.hr

Dana 18. ožujka 1990. godine lopovi su ukrali umjetnine čija se vrijednost procjenjuje na iznos i do 500 milijuna dolara. Dogodilo se to u Muzeju Isabelle Stewart Gardner u američkom gradu Bostonu, u ranim jutarnjim satima. U to su vrijeme, naime, dvojica kradljivaca preobučena u policajce došla na vrata muzeja i tražila od čuvara da ih pusti unutra, rekavši mu da su dobili hitan poziv u pomoć iz muzeja, piše portal Povijest.hr.

Stražar ih je pustio, a kad su ušli rekli su mu da su ga prepoznali kao sumnjivca i naredili mu da dođe ispred stola. Na taj način udaljili su ga od jedinog mjesta gdje je mogao pritisnuti alarm. Zatim su mu naredili da pozove drugog čuvara. Obojicu su ih vezali lisicama i zatvorili u podrum zalijepivši im usta ljepljivom trakom.

Iz muzeja su iznijeli 14 umjetničkih djela. Uzeli su 3 Rembrandta, 5 Degasa i jednog Vermeera (jedno od samo 34 sačuvana Vermeerova djela na svijetu). Do danas djela nisu pronađena. Nudi se nagrada od 5 milijuna dolara onome tko da informaciju koja bi dovela do povrata ukradenih djela.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI