NAJKRVAVIJI SUKOB U LJUDSKOJ POVIJESTI: Njemačkim napadom na Poljsku započeo Drugi svjetski rat

Nacistička Njemačka je 1. rujna 1939. godine napala je Poljsku čime je počeo drugi svjetski rat, krvavi sukob u kojem će deseci milijuna ljudi izgubiti život.

Hitler se duže vrijeme spremao za rat godinama provocirajući Europu sve većim teritorijalnim zahtjevima.

Nakon što si je osigurao privremeni savez s SSSR-om (pakt Ribbentrop-Molotov) odlučio je pokrenuti njemački ratni stroj.


Kao izgovor za napad poslužila je Operacija Himmler, koju su vodili Reichsführer SS-a Heinrich Himmler i šef Gestapa Reinhard Heydrich. Njihovi su ljudi, obučeni u uniforme poljske vojske, izveli napade na njemačka mjesta uz granicu s Poljskom, te zauzeli jedan njemački radio-odašiljač i odaslali protunjemačke poruke. Na kraju, da bi se pružio dokaz da su to napravili Poljaci, ostavili su trupla obučena u poljske uniforme, a koja su zapravo pripadala ubijenim njemačkim zarobljenicima iz koncentracijskih logora.

Hitler je, pod opravdanjem da štiti sigurnost Reicha, zapovjedio napad na Poljsku pod kodnim imenom Fall Weiss. Njemačke jedinice u Poljsku su ušle u 4 sata i 15 minuta, a već za mjesec dana Poljska je kapitulirala nemoćna pred nacističkim munjevitim ratom (njem.Blitzkrieg).Facebook Comments

Loading...
DIJELI