NA SABORU U CETINI IZABRALI GA ZA KRALJA: Ferdinand I. započeo dugu lozu vladavine Habsburgovaca

Ferdinand I. Habsburški, kralj Hrvatske i Ugarske i vladar Svetog Rimskog Carstva, umro je na današnji dan 25. srpnja 1564. godine.

Njegovu su potomci vladali Hrvatskom i Ugarskom sve do 1918. godine, od 18. stoljeća kao dinastija Habsburg – Lotaringija.

Ferdinand I. Habsburški rodio se u Španjolskoj, a po odgoju i kulturi bio je prvenstveno Španjolac.


Ipak, postao je vladarom u Austriji, a zatim i carem u Njemačkoj pa je s vremenom naučio njemački jezik i prihvatio njemačku kulturu. Hrvatski staleži izabrali su ga za svog kralja 1527. godine na glasovitom Cetinskom saboru, prvenstveno se nadajući da će im habsburški vladar pomoći u obrani protiv Osmanlija. Ferdinand je zatim vladao Hrvatskom sve do svoje smrti, tijekom čak 37 i pol godina.

Zanimljivo je da je imao čak 15-ero djece, a tri su mu kćeri postale časnim sestrama. Ferdinand je umro u Beču, svojoj austrijskoj prijestolnici, u dobi od 61 godine, a pokopan je u katerdrali sv. Vida u Pragu.Iako nije u potpunost ispunio svoje obaveze obrane od osmanlijskih osvajanja, do polovice  16. stoljeća uložena su velika novčana sredstva u obranu, a javljaju se i začeci buduće organizacije Vojne krajine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI