MORMONI SE NAŠLI NA UDARU: Masovno uhićenje u Arizoni zbog poligamije

Dana 26. srpnja 1953. godine 102 arizonska policajca i pripadnika Nacionalne garde provalila su u gradić Short Creek u Arizoni i uhitila tamošnje stanovnike. Uhićeno je oko 400 mormonskih fundamentalista, koji su održavali praksu mnogoženstva (poligamije). Zanimljivo je da je među uhićenima bilo čak 263 djece u različitoj dobi. Američka javnost, ako je prije i bila protiv mnogoženstva, razljutila se kad je vidjela kako vlasti otimaju djecu od majki. Oko 150-ero djece sljedeće dvije godine nije moglo vidjeti svoje roditelje.

Guverner Arizone John Howard Pyle mislio je da će se proslaviti takvom policijskom akcijom usmjerenom protiv izopačenih praksi fundamentalstičkih mormona, no prevario se. Ta mu je akcija smanjila popularnost i na kraju potpuno uništila ugled u politici. Na sljedećim izborima za guvernera Pyle je izgubio od protivničkog kandidata i time završio svoju političku karijeru. Zanimljivo je da je jedan od rijetkih podržavatelja akcije bila sama službena Mormonska crkva (LDS Church). Naime, glavna se linija mormona odrekla poligamije još 1890. godine, a prakticirali su je još samo fundamentalistički mormoni, poput Fundamentalističke mormonske crkve (FLDS Church). Gradić Short Creek kasnije je preimenovan u Colorado City i njegovi su stanovnici nastavili praksu poligamije, pod okriljem FLDS-a. Nova uhićenja provedena su 2000-ih.

Problem kod mnogoženstva predstavlja tzv. fenomen izgubljenih dječaka, tj. mladića koji ne mogu pronaći supruge, jer sve dostupne ženske osobe pripadaju malom broju muškaraca. Takvi izgubljeni dječaci bivaju protjerani iz zajednice i predstavljaju problem okolnom svijetu, čije običaje ne poznaju. Drugi problem je tzv. poligamistički Downov sindrom, rijetka genetska bolest koja se javlja u poligamnim zajednicama. Riječ je jednoj vrsti retardiranosti do koje dolazi pri međusobnim ženidbama srodnika, što se događa u poligamističkim zajednicama u kojima gotovo svi pripadnici potječu od jednog ili dvojice muškaraca.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI