‘MEIN KAMPF’ PRVI PUT UGLEDAO SVJETLO DANA: Obavljeno Hitlerovo djelo o židovskoj zavjeri, militarizmu i porazu Njemačke

Foto: Povijest.hr

Dana 18. srpnja 1925. godine. objavljena je knjiga Adolfa Hitlera Mein Kampf (njem. Moja borba).

Hitler je ovo djelo napisao tijekom boravka u bavarskom zatvoru Landsberg, gdje je zatvoren nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja vlasti u poznatom Pivničkom puču u pivnici Bürgerbräukeller u Münchenu.

Hitler je u zatvoru diktirao tekst knjige svom pomoćniku Rudolfu Hessu, s kojim je dijelo ćeliju. Još dok su bili u zatvoru knjigu je izdala nakladnička kuća Eher-Verlag iz Münchena, koja je bila u vlasništvu nacističke stranke. Kasnije, kad je Hitler došao na vlast ta je izdavačka kuća postala jedna od najvećih na svijetu, zahvaljujući izdavanju službenog nacističkog stranačkog materijala, novina i periodičkih filmova.

Prvo izdanje Mein Kampfa imalo je 720 stranica i 12 poglavlja. Hitler je knjigu želio nasloviti s Četiri i pol godine borbe protiv laži, gluposti i kukavičluka, ali šef spomenute nakladničke kuće, poznati Max Amann, nagovorio ga je da promijeni naslov u mnogo upečatljiviji Mein Kampf. Kasnije, kad je Hitler došao na vlast, Max Amann postao je glavni čovjek u njemačkim medijima i šef stranačkog novinskog izdavaštva. Hitler je od prodaje knjige zaradio mnogo novaca, tako da je još za vrijeme boravka u zatvoru mogao kupiti novi Mercedes.

Glavni motiv Hitlerove knjige je ideja o postojanju židovske zavjere putem koje oni nastoje zavladati svijetom. Opisano je kako se Hitler s vremenom sve više priklanjao antisemitizmu i militarizmu, posebno u vrijeme dok je bio u Beču nakon Prvog svjetskog rata. Istaknuo je nasilno rješavanje tzv. židovskog pitanja kao preduvjet za obnovu njemačkog naroda. Uz Židove, Hitler oštro napada komuniste i socijaldemokrate, optužujući ih za njemački poraz u Prvom svjetskom ratu i općenito moralno srozavanje. Zastupa rušenje parlamentarnog sustava, koji smatra korumpiranim, a parlamentarne zastupnike oportunistima. Usto je istaknuo potrebu širenja Njemačke na istok s ciljem stjecanja životnog prostora (Lebensraum).Facebook Comments

Loading...
DIJELI