MASONSKA OBILJEŽJA NA NEKIM AMERIČKIM NOVČANICAMA? Kontroverzna je stražnja strana pečata, na kojoj je prikazana krnja piramida na kojoj se nalazi oko u trokutu

Arhiva

Dana 20. lipnja 1782. godine američki Kongres usvojio je dizajn Velikog pečata Sjedinjenih Američkih Država (engl. Great Seal of the United States). Taj se pečat danas nalazi na američkim novčanicama od jednog dolara. Izgled tog pečata asocira uvelike na masonsku simboliku, što je dovelo do raznih tumačenja, piše portal Povijest.hr.

Veliki pečat ima dvije strane:

prednja strana sadrži američkog orla,

stražnja strana sadrži piramidu s okom i geslo Novus ordo seclorum.

Prednja strana pečata (s orlom) zapravo se danas koristi kao američki državni grb. Orao u kandžama drži 13 strijela i maslinovu grančicu. Osobito je zanimljiva stražnja strana pečata, na kojoj je prikazana krnja piramida na kojoj se nalazi oko u trokutu. Riječ je o tzv. svevidećem oku ili oku providnosti, koje se često pojavljuje u masonskoj simbolici.Broj 13 pojavljuje se u mnogo oblika na pečatu. Već smo spomenuli 13 strijela u orlovim kandžama, a maslinova grančica prikazuje se s 13 listova i 13 plodova maslina. Iznad orla nalazi se 13 zvjezdica, a na prsima mu je štit s 13 crveno-bijelih pruga. Nadalje, piramida je izgrađena od 13 slojeva. Čak i gesla Annuit coeptis i E pluribus unum imaju oba po 13 slova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI