Lav Mirski – osječki glazbeni lav (1893.)

Leo Fritz rodio se 21.6.1893. u Zagrebu u židovskoj obitelji. Diplomirao je violončelo i dirigiranje na zagrebačkom konzervatoriju te godinu dana svirao violončelo u bečkom simfonijskom orkestru. Potom je otišao u Osijek, gdje je čitav život razvijao glazbeni život Grada. U Osijeku je osnovao glazbenu školu, konzervatorij i brojne zborove. Bio je glavni dirigent i ravnatelj osječke Opere. Za vrijeme njegova mandata osječka Opera otišla je na prvo inozemno gostovanje. U Pečuhu 1940. izveli su Zajčevu operu Nikola Šubić Zrinski. Poticao je mlade talentirane glazbenike i izvodio djela hrvatskih skladatelja.

Nakon uspostave NDH, 1941. godine Fritz je dobio izvandredni otkaz jer je bio Židov te je odveden u talijanski logor. Tamo je vodio pjevački zbor logoraša, a nakon savezničkog oslobađanja dirigirao je simfonijskim orkestrima i pridružio se partizanima. Promijenio je ime u Lav Mirski i otišao u Palestinu, gdje se zaposlio kao dirigent Palestinskog simfonijskog orkestra i Pučke opere u Tel Avivu. U Osijek se vratio već 1947. i preuzeo funkciju ravnatelja Opere te je krenuo s novim oživljavanjem glazbenog života u gradu na Dravi. Postao je intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i zamjenik ravnatelja osječkog ogranka Matice hrvatske.

Vrsni violončelist, dirigent i umjetnički pedagog Lav Mirski preminuo je u Osijeku 1968. Njegova zapuštena grobnica obnovljena je 2007. godine na 100. rođendan osječkog HNK-a. Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski utemeljeno je 2013. i promovira mlade pjevače na putu njihovog obrazovnog i profesionalnog formiranja.


Piše: Marsela Alić

Original možete pronaći na povijest.hrFacebook Comments

Loading...
DIJELI