KRENUO JE U POVIJESNI PODVIG I UŠAO U LEGENDU ZBOG NESALOMLJIVA DUHA: Rak, amputacija, pa trčanje na 8.000 kilometara

Terry Fox bio je Kanađanin koji se bavio košarkom i trčanjem u srednjoj školi i na fakultetu. Kad je imao 18 godina dijagnosticiran mu je rak kostiju (osteosarkom). Liječnici su mu morali amputirati desnu nogu i izložiti ga kemoterapiji. Neslomljiva duha, Terry Fox već je tri tjedna nakon amputacije počeo hodati pomoću proteze. Počeo je igrati i košarku iz invalidskih kolica i osvojio je sa svojim timom tri državna prvenstva.

Nakon što je pročitao članak o prvom amputiranom čovjeku koji je završio Njujorški maraton, odlučio je i sam otrčati maraton. Trčanje s protezom izazivalo mu je tešku bol, no primijetio je da nakon 20 minuta prijeđe prag boli i trčanje mu postane lakše. Nakon uspješno istrčanog maratona, Terry Fox odlučio se za još veći podvig – pretrčati Kanadu od Atlantskog do Tihog oceana. Smisao tog pothvata bila je u javnosti podići svijest o važnosti istraživanja lijeka za rak.

Dana 12. travnja 1980. godine krenuo je Terry Fox na 8.000 kilometara dugo putovanje umočivši desnu nogu u Atlantski ocean. Trčao je prosječno 42 kilometra na dan i postao velika zvijezda u Kanadi i svijetu. Nakon 143 dana i 5.373 pretrčanih kilometara morao je stati jer mu je rak zahvatio pluća. Ponovno je izložen kemoterapiji i nakon mnogo borbe umro je nikada ne dovršivši svoj pothvat. Ipak, njegov je trud učinio da je do danas u njegovo ime skupljeno više od 500 milijuna dolara za istraživanje raka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI