JOSIP BROZ PRVI PUT PREDSTAVLJEN KAO TITO: ‘To je često ime u Zagorju i nema neko posebno značenje’

U zapisniku sjednice Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na današnji je dan 10. kolovoza 1934. godine Josip Broz po prvi put predstavljen nadimkom Tito.

Premda ime Tito zvuči neobično za naše krajeve, ipak je to nekad bilo često ime upravo u Zagorju, rodnom kraju Josipa Broza. Sjetimo se samo poznatog kajkavskog pisca Tituša Brezovačkog (1757. – 1805.), autora poznate komedije “Matijaš Grabancijaš dijak”.

Nadalje, pravo ime slavnog književnika Ksavera Šandora Gjalskog bilo je Ljubomil Tito Josip Franjo Babić (pseudonim Ksaver Šandor Đalski uzeo je od djeda po majci). K tome, Gjalski je rođen u dvorcu Gredice u Zagorju, što je samo 15-ak kilometara od Brozovog rodnog Kumrovca. Poznati hrvatski umjetnik bio je i Tito Strozzi, sin Marije Ružičke Strozzi, rođen u Zagrebu upravo iste godine kad i Josip Broz (1892). Sam Josip Broz navodno je za svoj nadimak Tito rekao: “To je često ime u Zagorju i nema neko posebno značenje”.


Josip Broz koristio je i mnoge druge pseudonime i nadimke: primjerice Walter (u Kominterni), Ivan Kostanjšek i Slavko Babić. Isto tako, posjedovao je švedsku putovnicu na ime John Alexander Karlsson i kanadsku na ime Spiridon Mekas.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI