JNA I VELIKOSRPSKI AGRESOR POSTAVILI SU ULTIMATUM: Najistočniji hrvatski grad ispražnjen je od Hrvata

screenshot

Najistočniji grad Hrvatske Ilok, JNA i velikosrpske snage su 17. listopada 1991. godine ispraznile od Hrvata, piše Povijest.hr.

Od početka jeseni 1991. stanovništvo iz sela uz granicu bježi u nepoznato, nakon čega agresori opkoljavaju Ilok. Ubrzo dolazi i ultimatum preostalom hrvatskom stanovništvu – grad se mora napustiti 17. listopada 1991. do 16 sati.

Grad je bio odsječen od ostatka Hrvatske i u okruženju jedinica JNA, a u okolnim hrvatskim selima Bapskoj, Šarengradu, Sotinu i drugima već su počinjeni brojni zločini nad Hrvatima.


Gradska skupština Iloka 12. 10. 1991. odlučuje da se ide na referendum da građani sami odluče o njihovoj sudbini. Sljedećeg dana građani Iloka izlaze na referendum u situaciji kad je grad potpuno okružen, a prvi je slobodni teritorij udaljen je 50 km. Svaki oružani otpor bio bi uzaludan, a dodatno je situaciju otežavala činjenica da je grad bio pun civila iz okolnih mjesta koji su spas pronašli u Iloku. Na referendumu je odlučeno da se prihvati odlazak iz grada te je u Šidu 14. 10. 1991. u prisustvu generala JNA Dragoljuba Aranđelovića i članova europske komisije potpisan sporazum o iseljenju hrvatskog stanovništva iz grada Iloka. Isti dan jedinice JNA ulaze u okolna sela gdje muče i ubijaju stanovnike.

Tadašnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije Stjepan Mesić uputio je svijetu apel za pomoć Iloku. No ljudi su bili prisiljeni napustiti svoje domove. Duga kolona automobila, traktora i pješaka, ukupno 8000 ljudi, otišla je pod navodnom zaštitom JNA preko Bosne u Vinkovce. Oni koji nisu napustili Ilok, nestat će zauvijek.Ilok je pod okupacijom ostao do 5. siječnja 1998. godine kada je sa ostatkom hrvatskog Podunavlja mirno reintegriran i vraćen Hrvatskoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI