JNA i pobunjeni Srbi okupirali Petrinju: Time je agresor praktički ostvario zamišljenu liniju Velike Srbije

Arhiva portala Povijest.hr

Petrinja, najveći hrvatski grad na Banovini, okupiran je od strane JNA i pobunjenih Srba 21. rujna 1991. godine. Time je agresor praktički u tom dijelu Hrvatske ostvario zamišljenu liniju Velike Srbije jer su već ranije osvojeni Glina, Topusko i Hrvatska Kostajnica, piše portal Povijest.hr.

Još godinu dana ranije, u rujnu 1990., Srbi iz Petrinje i okolnih sela pobunili su se zbog postavljanja hrvatskog grba na na policijsku postaju. Došlo je do nereda u kojem su pobunjenici oružjem napali postaju te iz nje pokušali oteti uskladišteno oružje. Napad je odbijen intervencijom petrinjskih policajaca i njihovih kolega koji su pristigli iz Zagreba.

Naglo se pogoršala situacija

Situacija se naglo pogoršava u srpnju i kolovozu 1991. godine kada dolazi do pokolja i protjerivanja hrvatskog stanovništva iz okolice Petrinje: Hrastovica, Kraljevčani, Hrvatski Čuntić i druga mjesta. Sam grad dolazi pod udar srpskih paravojnih postrojba sastavljenih od domaćih Srba i četničkih jedinica iz Srbije, te snaga JNA.

Pao im ravno u šake, Norac i ekipa s guštom zarobili generala JNA: Uslijedio je žestok odgovorNaposljetku 2. rujna krenuo je sveopći napad na grad. Tenkovi i oklopna vozila iz vojarne u središtu Petrinje izašli su na ulice te je počelo sveopće razaranje koordinirano s napadom na grad iz okolnih pravaca.

Započeo ‘krvavi pir’

Pričuvni sastav ZNG-a Petrinje pozvao je sve muškarce u dobi od 18 do 50 godina da se jave na raspolaganje jedinicama za obranu Petrinje. Branitelji su pružali žestok otpor na prilazima gradu: Taborište, Pecki i drugdje, ali neprijatelj je bio prejak.

Bošnjački vojnik dobio 20 godina zatvora za jedan od najgorih masakra nad Hrvatima

Najžešći napad dogodio se navedenog 21. rujna kada je Petrinja u 18.30 sati konačno pala u neprijateljske ruke. Nakon toga započeo je krvavi pir u kojem je u Petrinji i okolici ubijeno više od 250 civila, mahom starije dobi, ali i djece u dobi od 10 do 13 godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI