Jedan od najpoznatijih dvoboja čovjeka i računala koji je završio porazom stroja

Arhiva portala Povijest.hr

Dana 17. veljače 1996. završio je jedan od najpoznatijih dvoboja u šahu između čovjeka i računala, i to čovjekovom pobjedom. Radilo se o slavnom dvoboju superračunala IBM Deep Blue protiv šahovskog prvaka Garija Kasparova. Kasparov je u to vrijeme bio vladajući svjetski prvak u šahu (tzv. klasični prvak svijeta), piše Povijest.hr. Inače, Kasparov je po svojim rezultatima svakako jedan od najjačih igrača u zabilježenoj povijesti šahovskih natjecanja, po nekima možda čak i najjači.

Dvoboj računala Deep Blue i Kasparova održan je u američkom gradu Philadelphiji. Odigrano je ukupno 6 partija. U prvoj partiji Kasparov je izgubio, što je bio prvi slučaj u povijesti da je računalo pobijedilo jednog vladajućeg svjetskog prvaka u šahu i to pod normalnim uvjetima šahovskih turnira.

Računalo Deep Blue bilo je razvijeno u IBM-u upravo za upotrebu u šahu. Moglo je računati oko 100 milijuna poteza u sekundi. Unatoč svemu tome, Gari Kasparov pobijedio ga je nakon 6 odigranih partija rezultatom 4 – 2 (pobijedio je u 3 partije, izgubio samo jednu, a dvije su bile neriješene).

U Zagrebu osnovana prva glazbena škola u Hrvatskoj: Vodile su je mnoga glazbena imena toga dobaSljedeće godine (1997.) opet je održan dvoboj Kasparova s računalom, ali s unaprijeđenom verzijom IBM Deep Blue. Računalo je sad moglo računati 200 milijuna poteza u sekundi i pobijedilo je Kasparova rezultatom 3,5 – 2,5.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI