JACK TRBOSJEK ZAPOČEO 1888. SVOJ KRVAVI POHOD: Ubojica je bio vojvoda od Clarencea?

Rasporena je na specifičan način, koji je po nekima dokaz da je ubojica imao iskustva s mesarskim zanatom, piše portal Povijest.hr.

Dana 31. kolovoza 1888. godine oko 3 sata i 40 minuta ujutro pronađeno je mrtvo tijelo prve žrtve zloglasnog Jacka Trbosjeka (engl. Jack the Ripper). Poznata je točna lokacija na kojoj je leš pronađen. Bilo je to u londonskoj siromašnoj četvrti Whitechapel, točnije u ulici Buck’s Row. Zanimljivo je da je ime te ulice promijenjeno u Durward Street još iste godine, zbog negativnog publiciteta koji je nastao oko ubojstva. Durward Street još se danas može posjetiti u Londonu, nedaleko od velikog Sainsburyjevog supermarketa u Whitechapelu.

Tijelo je prvi primijetio kočijaš Charles Cross. Pokazao je leš još jednom kočijašu koji je prolazio i zajedno su pogledali o čemu je riječ. Ubijenoj je ženi bila podignuta suknja, pa su joj je oni spustili da pokriju donji dio tijela. Potražili su policajca. Uskoro su se na mjestu ubojstva našla čak tri policajca, s fenjerima jer je bilo još mračno doba pred zoru. Policajci su pozvali liječnika, koji je došao oko 4 sata ujutro i izvijestio da je žena mrtva oko pola sata.

Pokazalo se da je ime žrtve Mary Ann Ward. Grlo joj je bilo prerezano dvjema rezovima, s lijeva na desno. Trbuh joj je bio rasporen dubokim iskrzanim rezom, a bilo je i drugih uboda u području abdomena i desne strane tijela. Oni koji su pregledali tijelo zaključili su da su ubodi napravljeni nožem dugačkim barem 15 do 20 centimetara.

Ubijena Mary Ann Ward živjela je u siromašnoj četvrti Whitechapel i bavila se prostitucijom. Bila je stara oko 43 godine i razvedena od supruga s kojim je ranije imala petero djece. Imala je problema s alkoholom, na koji je izgleda trošila svoju slabu zaradu. Bila je visoka svega oko 157 centimetara. Imala je smeđe oči i smeđu kosu, koja joj je već počela sijediti. 

Bilo je to prvo umorstvo koje se kanonski pripisuje Jacku Trbosjeku. Uslijedila su u roku od oko 2 mjeseca još četiri umorstva, sva u istoj četvrti Whitechapel. Do danas je ostalo nepoznato tko je zapravo bio taj misteriozni Jack Trbosjek, kako su ga nazivali mediji. Izneseno je mnogo teorija, među kojima je čak i ona da je ubojica bio princ Albert Victor, sin engleskog kralja, poznat pod titulom vojvoda od Clarencea.

Iako su se nedavno pojavile nove teorije o identitetu Jacka Trbosjeka, još uvijek nema čvrstih dokaza da bi se ikoga definitivno optužilo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI