IZDANA PRVA VOZAČKA DOZVOLA U HRVATSKOJ! Ferdinand Budicki: ‘Pogotovu su se plašili konji, a ni s ljudima tada nije bilo lahko’

Dobrostojeći zagrebački trgovac Ferdinand Budicki u Zagreb je dovezao prvi automobil još 1901. godine, a prvi u Hrvatskoj dobio je vozačku dozvolu dana 27. srpnja 1910. godine.

Automobil marke Opel kupio je u Beču za 4.000 kruna. Budicki je voziti naučio još u Beču, a tamo je dobio i svoju prvu vozačku dozvolu. Ipak, za vožnju u Hrvatskoj trebala mu je ovdje izdana dozvola, koju je i dobio  nakon urednog polaganja vozačkog ispita. Njegova hrvatska vozačka dozvola nosila je redni broj 1.O prvom automobilu koji je donio u Hrvatsku je rekao:

Pogotovu su se plašili konji, a ni s ljudima tada nije bilo lahko! Nije bilo anlasera, pa smo se mučili kurblanjem. Zarađeni su mnogobrojni žuljevi dok se nije pojavila iskra. Nije bilo rezervnih kotača. Kotač se mogao skinuti samo u radionici. Zračnica se krpala samo na cesti. Automobili su tada trošili puno više ulja. Uopće nisu imala stakla niti krova pa smo bili mokri“.

Iste, 1910. godine, Budicki je otvorio i prvo zastupstvo za prodaju automobila u Zagrebu. Marka koju je prodavao bio je Ford i njegov je zastupnik ostao punih 18 godina. Budicki je imao trgovinu biciklima i automobilima prvo u Masarykovoj ulici, zatim u Ilici 25 (kasnije kavana Corso), pa na Trgu bana Jelačića 7 i na kraju u Hatzovoj 10.Još 1906. bio je suosnivač prvog Hrvatskog automobilskog kluba .Inače, Budicki je bio poznat kao avanturista.Proputovao biciklom mnoge europske zemlje i sjevernu Afriku, a balonom je letio od Zagreba do Stubice i Velike Gorice te do Baške na Krku.

Na kraju spomenimo da je prva žena koja je dobila vozačku dozvolu u Hrvatskoj bila Alma pl. Balley i to 1914. godine, samo 4 godine nakon Budickog.Facebook Comments

Loading...
DIJELI