Ivica Račan izabran na položaj predsjednika Saveza komunista Hrvatske – 1989.

Screenshot

Njegova je pobjeda smatrana pobjedom reformske struje unutar partije. 

Dana 13. prosinca 1989. godine Ivica Račan izabran je na položaj predsjednika Saveza komunista Hrvatske tj. na čelo tadašnje vladajuće partije u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Protukandidat mu je bio Ivo Družić, doktor ekonomskih znanosti koji je postao profesorom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Izbori su održani u sklopu Jedanaestog kongresa Saveza Komunista Hrvatske, koji se održavao od 11. do 13. prosinca iste godine u Zagrebu.

Ivica Račan načelno je glasio za progresivnijeg kandidata, a njegova je pobjeda smatrana pobjedom reformske struje unutar partije. Nakon što je izabran za predsjednika SKH Račan je objavio da će za četiri mjeseca biti održani prvi višestranački izbori u Hrvatskoj.


Inače, Račan je u trenutku svog spomenutog dolaska na čelo partije imao 45 godina. Po struci je bio pravnik (diplomirao je 1970. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu). Već od 1972. godine bio je član Izvršnog komiteta Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, a do 1982. godine član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Zatim je od 1982. do 1986. godine bio direktor Političke škole Josip Broz Tito u Kumrovcu, a ujedno i urednik časopisa za društveno-politička istraživanja Kumrovečki zapisi. Od 1986. do 1989. godine bio je član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije (CK SKJ), a na toj je funkciji bio i uoči spomenutog izbora na najvišu partijsku funkciju u Hrvatskoj.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI