Island postao nezavisnom republikom (1944.)

Proglašenje republike provedeno je na znamenitoj povijesnoj lokaciji Thingvellir, povijesnom sjedištu islandskog parlamenta. 

Dana 17. lipnja 1944. godine Island je postao nezavisnom republikom, prekinuvši dotadašnju personalnu uniju s Danskom. Naime, premda je već od 1918. godine Island funkcionirao kao nezavisna država, s Danskom je sve do 1944. godine dijelio monarha, Kristijana X. iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Taj je vladar na Islandu nazivan Kristijan X., a bio je i jedina osoba u povijesti s titulom kralja Islanda. Nakon referenduma o ukidanju monarhije, na Islandu je svečano proglašena republika, a Kristijan X. prestao je biti kralj (dakako, i dalje je ostao kraljem Danske). 

Proglašenje republike provedeno je na znamenitoj povijesnoj lokaciji Thingvellir, povijesnom sjedištu islandskog parlamenta. Riječ je o jednoj od povijesno najvažnijih i turistički najzanimljivijih lokacija na Islandu, smještenoj oko 35 kilometara sjeveroistočno od Reykyavika, u blizini vulkanskog područja. Za prvog predsjednika Islanda izabran je Sveinn Björnsson, koji je zatim na mjestu šefa države ostao do smrti, sedam i pol godina kasnije (1952. godine). Na Islandu ni danas ne postoji ograničenje u broju mandata koje može vršiti predsjednik republike, što je dovelo do toga da su svi predsjednici nakon Björnssona bili na položaju barem po 12 godina.

Povezani članci

Kako je nastao Island? (1. dio)

Island – razdoblje strane vlasti (2. dio)

Island – put do samostalnosti (3.dio)

Zašto je bilo važno islandsko priznanje hrvatske nezavisnosti? – 1991.

Original možete pronaći na povijest.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI