Inspirirao cijeli svijet: Dijagnosticirali mu rak i amputirali nogu, ali to ga nije spriječilo da pređe preko pet tisuća kilometara

Na današnji dan 1980. godine na svoje trkačko putovanje krenuo je svjetski poznati Terry Fox koji je htio pretrčati 8 tisuća kilometara.

Bio je Kanađanin koji se bavio košarkom i tenisom, a s 18 godina dijagnosticiran mu je rak kostiju. Liječnici su mu rekli kako mu moraju amputirati desnu nogu i staviti ga po kemoterapiju.

Nakon samo tri tjedna, Fox je uspio uz pomoć proteze hodati te je počeo igrati košarku u invalidskim kolicima, a jedan članak ga inspirirao navodeći kako je amputirana osoba uspjela istrčati maraton u New Yorku te se i on odlučio na takav poduhvat.

Naravno, trčanje s protezom je izazivalo ogromnu bol, ali je primjetio kako mu prag boli prođe nakon 20 minuta i trčnja postane lakše.

Dana 12. travnja 1980. godine krenuo je Terry Fox na 8.000 kilometara dugo putovanje umočivši desnu nogu u Atlantski ocean. Trčao je prosječno 42 kilometra na dan i postao velika zvijezda u Kanadi i svijetum ali nažalost nakon 143 dana i 5 373 prijeđenih kilometara, morao je stati jer mu se rak proširio i na pluća.Nakon još tretmana kemoterapije, preminuo je, a da nije svoj cilj ispunio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI