Hrvati iz Širokog Brijega zaustavili kolonu tenkova JNA 1991. godine

Na dan 7. svibnja 1991. godine Hrvati iz Širokog Brijega i okolice zaustavili su kolonu motorizirane brigade JNA kod Pologa u Hercegovini (mjesto između Mostara i Širokog Brijega.

U to vrijeme se doznalo kako kolona je krenula iz Mostara prema Sinju te se narod organizirao te pomoću kamiona i automobila blokirali cestu.

Hrvatski civili tada su zaustavili kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne na položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.


Prosvjednici su zahtjevali da se tenkovi vrate natrag u vojarnu, dok su pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA, pukovnikom Milojkom Pantelićem, vodili tadašnji predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, fra Mladen i Jure Skoko.

Vojno zapovjedništvo iz Beograda u više navrata je naredilo prolazak kolone, a JNA je blokiranoj jedinici pokušala dostaviti bojne otrove za proboj blokade u konvoju koji je vojnicima trebao dostaviti hranu. Srećom taj pokušaj je propao. Vojnici, koji su bili uglavnom ročnici iz raznih republika tadašnje Jugoslavije, dobili su hranu i piće od lokalnih žena.Vojni vrh je na položaje oko Pologa poslao specijalne jedinice iz Niša, a trećeg dana blokade stiglo je i političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika). Nakon apela hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i bošnjačkog vođe Alije Izetbegovića prosvjednici su otišli sa barikade, a vozači maknuli vozila s ceste. Nakon tri dana kolona JNA je krenula dalje.

Ova trodnevna blokada dovela je do zastoja priprema jugoslavenske vojske za dovođenje na zadane pravce, a istovremeno hrvatski branitelji dobili su na vremenu za učvršćivanje obrane.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI