HITLER POKRENUO ŽESTOKU OFENZIVU NA RUSIJU: No pokazalo se da to nije bila najbolja odluka!

Adolf Hitler je 23. srpnja 1942. iz svog stožera Werwolf (hrv. Vukodlak) u Ukrajini naredio pokretanje ofenziva koje su trebale zadati smrtni udarac Sovjetskom Savezu. Zanimljivo je da je Hitler naredio istovremeni prodor u čak tri smjera: prema Kavkazu i naftnim poljima Bakua, prema Staljingradu i prema Lenjingradu. Dakako da se to ne čini razumnim potezom jer je previše rastegnulo njemačke ofenzivne mogućnosti.

Prema nekim podatcima Hitler je takvu naredbu izdao u bolesnom stanju. Naime, u to je vrijeme imao tešku gripu, s temperaturom oko 40 stupnjeva. Stožer Werwolf bio je najistočnije od svih Hitlerovih zapovjedništava.

Nalazio se kod grada Vinice u Ukrajini, gotovo 1.000 kilometara istočno od Berlina. Kompleks se nalazio usred borove šume i sadržavao je betonske bunkere i 20-tak zgrada, uključujući i brijačnicu, kino-dvoranu, pa čak i otvoreni bazen koji je sagrađen za Hitlera, premda se ovaj u njemu nikada nije okupao.


Stožer je imao vlastite električne generatore, pa čak i veliki povrtnjak koji je osiguravao hranu. Cijeli kompleks bio je ograđen bodljikavom žicom i dobro branjen. Hitler je u stožeru Werwolf boravio u ljeto 1942. godine. Vrijeme je bilo jako vruće, s temperaturama do 45 stupnjeva. Tada je Hitler izdao navedene kobne naredbe koje su podijelile njemačku moć na više strana i tako oslabile oštricu napada. Plan napada na Kavkaz i naftna polja Bakua zvao se Operacija Edelweiss (hrv. Runolist – zbog kavkaskih planina), a plan napada na Staljingrad Operacija Fischreiher (hrv. Čaplja koja lovi ribu, zbog rijeke Volge).

  

Facebook Comments

Loading...
DIJELI