HITLER GA JE ODREDIO ZA SVOG NASLJEDNIKA: Smislio je taktiku vučjeg čopora

Njemački admiral Karl Dönitz rodio se 16. rujna 1891. godine.

Adolf Hitler oporukom ga je odredio za svog nasljednika na čelnom položaju u Trećem Reichu.

Hitler je pred smrt u berlinskom bunkeru izdiktirao oporuku u kojoj je odredio buduće glavne dužnosnike Reicha.


Za predsjednika Reicha postavio je Dönitza. Uz to ga je imenovao i vrhovnim zapovjednikom svih njemačkih oružanih snaga.

Dönitz je bio profesionalni mornarički časnik specijaliziran za podmorničko ratovanje. U Prvom svjetskom ratu zapovijedao je podmornicom, a smatra ga se i autorom podmorničke taktike vučjeg čopora.U Njemačkoj ratnoj mornarici je 1936. godine postao Führer der U-Boote, a 1939. godine Befehlshaber der U-Boote s činom kontraadmirala. Godine 1943. unaprijeđen je u čin Grossadmirala te je dobio zapovjedništvom nad čitavom Njemačkom ratnom mornaricom.

Grossadmirali su po statusu bili ekvivalentni feldmaršalima i imali su pravo na admiralsku palicu sličnu maršalskoj palici. Dönitzova palica bila je specifična po tome što je ispod orla sa svastikom imala i figuru podmornice.

Nakon rata Dönitz je osuđen na 10 godina zatvora zbog vođenja podmorničkog ratovanja. Njegov branitelj na sudu vjerojatno ga je uspio spasiti od smrtne kazne jer je dokazao da su savezničke podmornice imale slične naredbe. Preminu je u 90 godini života, 1980. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI