Gdje se zapravo nalazi najtoplije mjesto na svijetu? To je vrlo zanimljiv podatak

Dana 13. rujna 1922. godine, izmjerena je najviša temperatura zraka na nekoj meteorološkoj mjernoj postaji. Dogodilo se to u Libiji, u mjestu Azizija (al’ Aziziyah), oko 40 kilometara od libijskog glavnog grada Tripolija, u smjeru Sahare. U to je vrijeme Libija pripadala Kraljevini Italiji i nazivana je Talijanskom Sjevernom Afrikom.

Izmjerena je temperatura od 57,8 °C, što je bilo čak 1,1 °C više od sljedeće najviše temperature izmjerene u svijetu – one u kaliforniskoj Dolini smrti (56,7 °C). Mnogi su sumnjali u libijski rekord, tvrdeći da nešto nije bilo u redu ili s postavljanjem meteorološke stanice u Aziziji ili s tamošnjim mjernim instrumentima. Naime, navodno je ta stanica prije bila u samom gradu Aziziji, ali je kasnije prenesena u tvrđavu na obližnjem brdu, gdje je smještena na tamnom asfaltu. Zagrijavanje tog asfalta moglo je umjetno povisiti temperaturu okolnog zraka. Druga je mogućnost da su termometri bili nekalibrirani, a sumnjalo se i u pogrešku pri zapisivanju. Nakon dugo vremena, 2012. godine utvrđeno je da se ti podaci ne mogu priznati kao službeni i rekord Doline smrti u Kaliforniji prihvaćen je danas kao svjetski rekord.

S druge strane mjesto s najvišim prosjekom temperature na svijetu nije ni u Kaliforniji ni u Libiji, nego u Etiopiji. Radi se o lokaciji Dallol u dolini Afar u sjeveroistočnoj Etiopiji. Nedaleko od tog mjesta pronađeni su neki od najstarijih fosila ljudskih predaka, poput znamenitog kostura Lucy vrste Australopithecus afarensis. Po tome možemo zaključiti da čovjekova vrsta vuče porijeklo s jednog od najtoplijih dijelova našeg planeta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI