Franklin Delano Roosevelt umro nakon gotovo 24 godine paraliziranosti – 1945.

Franklin Delano Roosevelt iz invalidskih je kolica vodio najjaču svjetsku vojnu silu u Drugom svjetskom ratu, a na kraju je i pobijedio. Nažalost, umro je manje od mjesec dana prije bezuvjetne njemačke predaje.

Američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt, jedan od vodećih pokretača događaja u Drugom svjetskom ratu, umro je 12. travnja 1945. godine. Roosevelt je umro za vrijeme vršenja predsjedničke funkcije, i to manje od tri mjeseca nakon što mu je započeo četvrti mandat (Roosevelt je daleko najduže vršio službu od svih predsjednika u američkoj povijesti). Nakon Rooseveltove smrti taj je njegov mandat do kraja odradio Harry S. Truman, kao prijašnji potpredsjednik.

U trenutku smrti predsjednik Roosevelt bio je u 64. godini života. Još od 1921. godine bio je paraliziran od struka nadolje, što znači da je posljednje gotovo 24 godine proveo krećući se pomoću specijalno napravljenih proteza te kasnije u invalidskim kolicima.

Franklin Delano Roosevelt iz invalidskih je kolica vodio najjaču svjetsku vojnu silu u Drugom svjetskom ratu, a na kraju je i pobijedio. Nažalost, umro je manje od mjesec dana prije bezuvjetne njemačke predaje. Adolf Hitler se nadao da bi Rooseveltova smrt mogla preokrenuti ishod rada, no to je bila iluzija. 

Original možete pronaći na povijest.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI