FRANJO JOSIP OKRUNJEN ZA KRALJA UGARSKE I HRVATSKE: Okrunjena i njegova supruga Elizabeta, poznatija kao Sisi

Arhiva

Krunidba Franje Josipa za kralja Ugarske i Hrvatske održana je 8. lipnja 1867. godine. Uz njega je okrunjena i njegova supruga Elizabeta (odmilja zvana Sisi), koja je među Mađarima uživala znatnu popularnost (bila je naklonjena Mađarima, a naučila je i mađarski jezik), piše portal Povijest.hr.

Franjo Josip i Sisi okrunjeni su u Budimu, prijestolnici Ugarskog Kraljevstva. Napomenimo, Budim i Pešta u to doba službeno su bili još uvijek odvojeni gradovi, a ujedinjeni su u Budimpeštu tek 1873. godine. Krunidba je održana u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Budimu, poznatoj i pod nazivom Matijine crkve. Ta je crkvena građevina smještena nedaleko od kraljevskog dvorca u Budimu, na uzvisini iznad Dunava.

Franjo Josip već je otprije bio austrijski car (na prijestolje je bio došao još 1848. godine). Ipak, njegova ugarsko-hrvatska krunidba održana je tek nakon sklapanja Austro-ugarske nagodbe, koja je predstavljala veliki trijumf za mađarske političare. Kao što je gotovo devet stoljetna tradicija nalagala, Franjo Josip okrunjen je slavnom krunom svetog Stjepana, prvog ugarskog kralja, poznatom i kao Sveta kruna.

Ta je kruna tijekom obreda stavljena i Sisi nad glavu, kako bi se naglasio njen vladarski status. Franjo Josip izveo je prilikom krunidbe i tradicionalan obred na konju, karakterističan za ugarske kraljevske krunidbe, pri kojem je uzjahao na bijelcu na brdo u Budimu i zamahnuo mačem na sve četiri strane svijeta.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI