Država između Afganistana i Kine, kojoj se glavni grad nekoć zvao Staljinabad (1991.)

Dana 9. rujna 1991. godine nezavisnost je proglasila država Tadžikistan, odvojivši se od SSSR-a. Tadžikistan se nalazi sjeverno od Afganistana, a graniči i s Kinom. Upravo je Tadžikistan površinom najmanja od svih država nekadašnje sovjetske Središnje Azije. Naime, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan i Kirgistan redom su veći od Tadžikistana. Za usporedbu, Tadžikistan sa svojih 143.100 četvornih kilometara nešto je veći od Grčke i Bugarske.

Glavni grad Tadžikstana zove se Dušanbe i ima sa širom okolicom oko milijun stanovnika. Na tamošnjem jeziku ime grada Dušanbe znači ponedjeljak, vjerojatno prema sajmu koji se održavao ponedjeljkom. Osobito je zanimljivo da se Dušanbe između 1929. i 1961. godine zvao Staljinabad, prema imenu sovjetskog vođe Staljina.

Na teritoriju Tadžikistana jednu zračnu bazu ima Indijsko ratno zrakoplovstvo. Radi se o bazi Farkhor, smještenoj oko 130 kilometara jugoistočno od Dušanbea. To je jedina indijska zračna baza izvan teritorija Indije. Dakako, Indiji je ta baza zanimljiva jer omogućava njenim vojnim zrakoplovima napad na Pakistan sa sjevera.

Original možete pronaći na povijest.hr

Facebook CommentsLoading...
DIJELI