Dan kada je osnovana “Stojedinica” – radio zbog kojeg je 120 tisuća Zagrepčana izašlo na ulice

Radio 101, popularna “Stojedinica”, počela je s prvim emitiranje na današnji dan 1984. godine te joj je prvi naziv bio Omladinski radio. Prvi studio bio je u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić, a tamo su emitirali sve do svibnja 1987. godine kada su se preselili u Gajevoj ulici.

Kako je došlo vrijeme demokratski promjena, Omladinski radio mijenja ime u Radio 101 što je i sama frekvencija na kojoj se emitiraju.

Radio je postao od samih početaka poznat po kontroverznim temama zbog kojih su se našli na udaru vlasti, prvo komunističih, kasnije i od strane HDZ-a.


Zanimljivo je kako je budući predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman bio gost na radiju krajem 1980-tih godina, što je bio njegov prvi nastup nakon 1972. godine.

Nakon uspostave samostalne Hrvatske Stojedinica dolazi u financijske teškoće te nekoliko puta mijenja vlasničku strukturu, ali i dalje ostaje omiljeni zagrebački radio s prepoznatljivim temama. Koliko Zagrepčani vole Radio 101 pokazali su u studenom 1996. godine.Odlukom Vijeća za elektronske medije, trebali su izgubiti koncesiju i prestati s emitiranjem, ali je došlo do građanskog bunta te je oko 120 tisuća Zagrepčana izašlo na ulice te prosvjedovalo.

Pritiskom Europske komisije i prijetnjom sankcijama, ali i strahom od vala građanskog neposluha koji je tih dana zahvatio gotovo cijeli glavni grad, koncesija je vraćena i Stojedinica je nastavila s emitiranjem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI