Crvena Armija krenula u završni juriš na Berlin – 1945.

Vojska koja su napadala Njemačku s istoka bila su pod zapovjedništvom triju maršala: Žukova, Rokosovskog i Konjeva. Maršal Rokosovski imao je pod svojim zapovjedništvom 6 armija, maršal Konjev 9, a maršal Žukov čak 11 armija.

Dana 16. travnja 1945. godine započeo je završni napad Crvene armije na Berlin. Sovjeti su angažirali goleme snaga u pogledu ljudstva i tehnike. Naime, na tom su području raspolagali s čak oko 2.500.000 vojnika, oko 6.250 tenkova i oklopnih vozila te oko 41.600 komada artiljerije. Sve je to bilo raspoređeno u tri fronta Crvene armije (front je u SSSR-u bio naziv za najveću stratešku jedinicu, analognu zapadnjačkoj grupi armija).

Tri fronta koja su napadala Njemačku s istoka bila su pod zapovjedništvom triju maršala: Žukova, Rokosovskog i Konjeva. Maršal Rokosovski imao je pod svojim zapovjedništvom 6 armija, maršal Konjev 9, a maršal Žukov čak 11 armija. Dakle, ostatke Trećeg Reicha napadala je golema sila od čak 26 neprijateljskih armija, dok su branitelji imali na raspolaganju višestruko manje snage.

Zanimljivo je da je Staljin organizirao svojevrsno natjecanje između Žukova i Konjeva u pogledu toga tko će prvi doći do Berlina. Naime, nije strogo razgraničio linije između njihovih zapovjednih područja pa su obojica mogla nastupiti prema središtu Berlina.

Original možete pronaći na povijest.hrFacebook Comments

Loading...
DIJELI