ČOVJEK KOJI JE POPUŠTAO HITLERU: Sastanak Hitlera s britanskim premijerom Chamberlainom

23. rujna 1938. godine, gotovo godinu dana uoči početka Drugog svjetskog rata, održali su britanski premijer Chamberlain i njemački kancelar Hitler sastanak na kojem su mirnim putem pokušali riješiti otvorena pitanja u Europi. Chamberlain je bio poznat po svom dosta blagonaklonom odnosu i popuštanju Hitleru.

Mislio je da će Hitlera zadovoljiti sitnim malim ustupcima i da će tako Europi osigurati mir. U povijesti je ta njegova politika popuštanja ostala zapamćena ka jedan od najgorih promašaja koji se mogao dogoditi.

Premijer Neville Chamberlain, tipični engleski gentleman s kišobranom, u to vrijeme već u 70. godini života, nije bio dorastao Hitleru. Chamberlainove miroljubive diplomatske metode možda bi funkcionirale u normalnim okolnostima, ali pokušavati Hitlera urazumiti i zadovoljiti sitnim ustupcima bilo je promašeno. Hitler je od Chamberlaina s vremenom tražio sve veće i veće ustupke, dok na kraju nije raskomadana cijela jedna država – Čehoslovačka.


Na sastanku Hitler je od Chamberlaina zahtijevao da se veliki dio Češke priključi Njemačkom Reichu. Bilo je to Sudetsko područje, stoljećima naseljeno Nijemcima. Opasnost davanja Hitleru Sudeta ležala je u tome da bi on u budućnosti po istom principu mogao zahtijevati i ostala područja naseljena Nijemcima u srednjoj i istočnoj Europi, a takvih je bilo obilje. Svejedno, Chamberlain je pristao. Zanimljiv Hitlerov trik tijekom tih sastanaka bio je da je potajice naredio da usred sastanka s Chamberlainom u kancelariju upadne glasnik s vijestima da su Česi ubili još pripadnika njemačke manjine. Hitler je tada povikao: “Osvetit ću svakog od njih. Česi moraju biti uništeni!”

Facebook CommentsLoading...
DIJELI