ČETNICI SU KRAJ OMIŠA POČINILI JEDAN OD VEĆIH POKOLJA: ‘Pet uri san se pravija da san mrtav. Leža san pokriven leševima’

Snage talijanske vojske i četnika popa Momčila Đujića izvršile su pokolj oko stotinu stanovnika u selu Gatima i okolnim selima u zaleđu Omiša 1. listopada 1942. godine.

Pokolj je izveden s ciljem zastrašivanja zbog podrške koju su žitelji Gata i obližnjih sela pružali dalmatinskim partizanima u njihovoj borbi protiv talijanskih okupatora.

Ubijeno je 96 osoba od kojih je osmero bilo djece te je spaljeno selo Gata s 115 kuća, ostalo ih je samo šest.


Jedan o rijetkih koji su preživjeli bio je devetogodišnji Andrija Pivečić koji je kasnije sudjelovao kao glavni svjedok na suđenju Draži Mihailoviću u Beogradu 4 godine nakon zločina.

“Pet uri san se pravija da san mrtav. Leža san pokriven leševima. I odjedanput se leš do mene diga, kad vidin Miju Bašića koji je isto glumija da je mrtav. Nekih pesto metara san moga odat, a onda san, kad mi se iscidila krv, lega. Tu me naša Mijo Očašić koji mi je da tri kacijole mlika da se okripin i odveja me materi s kojon san doša do naše kuće di mi je mrtav leža otac i još njih pet, šest”, ispričao je Andrija 2012. godine za Slobodnu Dalmaciju.“Na suđenju u Domu garde na Topčideru, protiv Draže smo svidočili ja i Marija Borovac kojoj su zaklali muža i sina. Tri smo dana bili u Beogradu, iako je samo suđenje trajalo, čini mi se, tri miseca, a Draža se branija da je za sve kriv Momčilo Đujić i da on ništa nije zna”, rekao je.

U međuvremenu je sud u Beogradu poništio ovu presudu iz srpnja 1946. kojom se Mihailovića osuđuje na smrt te je on 2015. godine proglašen nevinim.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI