Bugarski lider Todor Živkov – najduže vladajući državni i partijski čelnik Istočnog bloka (1911.)

Živkov je rođen u bugarskom mjestu Pravec, otprilike šezdeset kilometara od Sofije, glavnog grada Bugarske.

Dana 7. rujna 1911. godine rođen je Todor Živkov, dugogodišnji komunistički lider Bugarske. Od svih lidera država Istočnog bloka upravo je Živkov najduže vladao, od ožujka 1954. pa sve do studenog 1989. godine, ukupno čak više od 35 i pol godina (preciznije 35 godina i 258 dana). Za usporedbu, Živkov je vladao duže od Staljina, Mobutua i Suharta, pa čak od i Josipa Broza Tita (ako se Titovo razdoblje vladanja počinje računati otprilike od završetka Drugog svjetskog rata). Mađarski lider János Kádár vladao je tijekom 31 godine i 215 dana, a ostali kraće (primjerice, Erich Honecker oko osamnaest i pol godina, Nicolae Ceaușescu oko 24 i pol godine, a Wojciech Jaruzelski manje od deset godina).

Živkov je rođen u bugarskom mjestu Pravec, otprilike šezdeset kilometara od Sofije, glavnog grada Bugarske. Njegovo rodno mjesto bilo je u to doba selo, a roditelji su mu bili poljoprivrednici. Kasnije, tijekom vladavine Živkova u Bugarskoj, to je selo dobilo posebne povlastice, a proglašeno je i gradom.

Živkov je vladao Bugarskom vrlo čvrstom rukom, čak i za pojmove zemalja Istočnog bloka, u kojima su diktatorske i totalitarne karakteristike vlasti bile česta pojava. Disidenti su ponekad vrlo oštro kažnjavani, a Živkov je promovirao i vlastitu obitelj (primjerice, njegova kći Ljudmila Živkova postala je članicom Politbiroa, a dobila je i velik utjecaj na kulturna zbivanja u Bugarskoj).

Živkov je preminuo 1998. godine u Sofiji, u dobi od 86 godina.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI