Britanci zarobili posljednjeg nezavisnog kralja Zulua – 1879.

Posljednji kralj Zulua bio je nećak slavnog kralja Shake Zulua, poznatog po ratničkim uspjesima. 

Dana 28. kolovoza 1879. godine Britanci su zarobili posljednjeg samostalnog kralja Zulua. Bio je to Cetshwayo kaMpande, nećak slavnog kralja Shake Zulua (Shaka mu je bio polu-stric). Narod Zulua danas je najbrojniji narod u Južnoj Africi. Bili su poznati po svojim ratničkim vještinama, a s vremenom su u medijima kroz filmove i serije postali jedan od najslavnijih afričkih naroda uopće.

Kralj Cetshwayo vladao je nezavisno od Britanaca i Bura (nizozemski doseljenici u južnoj Africi). Međutim, s vremenom je došlo do napetosti, naročito na granici između teritorija Zulua i Britanaca. Britanski povjerenik za južnu Afriku, sir Henry Bartle Frere, počeo je od kralja Cetshwayoa zahtijevati odštetu za pogranične prekršaje koje su činili Zului. Kralj se na to nije obazirao i ostao je miran, sve dok mu sir Henry nije postavio zahtjev da raspusti vojsku Zulua. Takav je zahtjev, dakako, bio neprihvatljiv i kralj nije prihvatio ultimatum. Na to je sir Henry naredio britanskom generalu lordu Chelmsfordu da napadne Zulue. Ovi su vješto odbili britanski napad u slavnoj Bitki kod Isandlwane. Bio je to najteži britanski poraz ikada od tehnološki inferiorne domorodačke vojske. Ipak, Britanci su nakon te katastrofe zauzeli još agresivniji stav. U britanskoj vojsci tada je služio i mladi princ Napoleon Bonaparte, sin posljednjeg francuskog cara i najveća nada Bonapartistima da se vrate na carsko prijestolje u Francuskoj. Princ je poginuo, primivši oko 18 uboda kopljem od Zulu ratnika.

S vremenom su Britanci ipak počeli pobjeđivati i zarobili samog kralja Cetshwayoa. Protjerali su ga iz zemlje i podijelili zemlju Zulua na više manjih teritorija. 

Original možete pronaći na povijest.hrFacebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI