Borobudur kruna indonezijske vjerske arhitekture

Dinastija Sailendra uzdigla se na Javi u 8. stoljeću. Bila je brakovima povezana s dinastijom Šri Vidžaje. Za razliku od stanovnika Šri Vidžaje, čije građevine uglavnom nisu bile trajne, stanovnici Jave su u vrijeme dinastije Saliendre izgradili brojne kamene budističke spomenike. Najznačajniji od njih je golemi hramski kompleks Borobudur (Borobodur) kod Magelanga u središnjoj Javi.

Izgrađen je negdje na prijelazu 8. u 9. stoljeće na uzvisini na pola puta između dva vulkana. Sastoji se od devet terasa u obliku stepenaste piramide sa središnjom kupolom, 2672 reljefne ploče i 504 statue Bude. Terase Borobudura uzdižu se u nebo poput vrhova Himalaja i spajaju lokalne tradicije, hinduističku kulturu i kineski budizam. Na najvišoj terasi nalazi se mnoštvo budističkih stupa s kipovima Bude. Hodočasnici se uspinju uz spomenik propisanom trasom, prolazeći kroz složen sustav hodnika u kojima su uvrštene spomenute reljefne ploče. Porijeklo imena nije poznato, a prvi je put zabilježeno tek u 19. stoljeću. Danas stručnjaci uglavnom izvode ime iz Budinog imena ili iz javanske riječi bhudhara (planina).

Jedno vrijeme bila je popularna teorija da se Borobudur nalazio usred jezera te da je predstavljao stilizirani lopoč, ali dugogodišnja istraživanja lokalnog tla pokazala su da to nije istina te da se oko kompleksa kroz većinu povijesti, kao i danas, nalazilo poljoprivredno zemljište. Znanstvenici pretpostavljaju da je izgradnja hrama trajala čak 75 godina.

Borobodur je najveći budistički hram na svijetu. Kompleks je napušten u 14. stoljeću kad je Java prešla na islam, ali je 1991. uvršten na UNESCO-v Popis svjetske kulturne baštine. Ponovno ga je popularizirao Thomas Stamford Raffles, britanski guverner Jave, 1814., nakon što su ga očarale priče lokalnih stanovnika o davno napuštenom kompleksu zatrpanom ispod vulkanskog pepela i prekrivenog džunglom. Kompleks su otkopali, znanstveno istražili i restaurirali Nizozemci koji su zagospodarili Javom 1816. godine. Najveće radove pokrenula je indonezijska vlada nakon stjecanja neovisnosti iza Drugog svjetskog rata te uz veliku međunarodnu potporu. Danas Borobodur privlači brojne turiste i hodočasnike.

Piše: Boris BlažinaOriginal možete pronaći na povijest.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI