Bitka kod Pákozda između Jelačića i Mađara (1848.)

Bitka kod Pákozda, između Mađara i snaga pod vodstvom hrvatskog bana Josipa Jelačića (koji je ujedno bio i general u vojsci Habsburške Monarhije) dogodila se 29. rujna 1848. godine. Mađarska revolucionarna vojska sukobila se sa snagama pod Jelačićevim vodstvom otprilike na pola puta između jezera Balaton i Budima, u trokutu omeđenom mađarskim naseljima Pákozd, Sukoró i Pátka.

Bojno polje kod Pákozda nalazilo se otprilike deset kilometara sjeveroistočno od grada Székesfehérvára (Stolnog Biograda, znamenitog krunidbenog mjesta srednjovjekovnih ugarskih kraljeva). Ban Josip Jelačić prethodno je vršio prodor iz smjera Hrvatske u načelnom smjeru Budima i Pešte, a Mađarska revolucionarna vojska pomicala se s njemu suprotne (sjeverne) strane jezera Balaton. 

Ishod bitke bio je načelno neodlučen, no obje strane tvrdile su da je pobjeda pripala njima. Među glavnim zapovjednicima Mađarske revolucionarne vojske u toj bitki bili su János Móga, Richard Guyon i Mór Perczel. Nakon bitke Jelačić se s vojskom uputio prema Beču, gdje je odigrao znatnu ulogu u gušenju tamošnjeg ustanka.

Original možete pronaći na povijest.hr

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI