Bitka kod Helgeåe neobičan sukob Nordijaca

Godine 1026. dansko-engleska vojska pod vodstvom kralja Knuta Velikog sukobila se s udruženim snagama Norveške i Švedske u estuariju rijeke Helgeåe u Švedskoj. Knut Veliki bio je jedan od najvećih skandinavskih vladara, a osobito je poznat po nametanju vlasti nad Engleskom 1016. nakon spektakularne invazije u kojoj je sudjelovalo više od 200 brodova s oko 10.000 ratnika.

Knutov angažman u Engleskoj iskoristili su norveški kralj Olaf II. i švedski kralj Anund Jakob kako bi pljačkali dansku obalu. Knut se vratio iz Engleske da bi im se osvetio, ali su mu priredili klopku. Okupivši 600 brodova (Knutov je admiralski brod bio dug čak 80 metara), Danci su napali norveško-švedsku flotu od 480 brodova, ali nisu slutili da su upali ravno u protivničku klopku.

Šveđani i Norvežani su na rijeci bili izgradili branu od drva i treseta. Kad su Danci stigli u estuarij, srušili su branu i potopili velik broj protivničkih brodova. Međutim, Knutov je brod preživio poplavu te je kralj uspio okupiti preostale brodove i prisiliti Šveđane i Norvežane na uzmak. Iako su protivniku nanijeli znatno veće gubitke, Šveđani i Norvežani tako su morali priznati Dansku kao vodeću silu sjeverne Europe.


 

Piše: Boris BlažinaOriginal možete pronaći na povijest.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI