BIO JE TO POVIJESNI DAN: papa Ivan Pavao II u Vatikanu blaženom Majku Tereziju

Proglašenje je objavio papa sv. Ivan Pavao II. u Vatikanu, pred velikim mnoštvom skupljenim na Trgu sv. Petra. Sljedeći korak bit će njeno proglašenje sveticom Katoličke crkve.

Dana 19. listopada 2003. godine proglašena je znamenita Majka Terezija blaženicom Katoličke crkve. Proces beatifikacije bio je započeo 1999. godine, manje od dvije godine nakon smrti Majke Terezije 1997. godine. Obično se uzima odmak od pet godina nakon smrti za pokretanje postupka, no papa sv. Ivan Pavao II. dopustio je da se s procesom započne ranije. Od početka procesa beatifikacije pa do proglašenja blaženicom, Majka Terezija nosila je, dakako, naslov službenice Božje, kao što je uobičajeno u Katoličkoj crkvi.

Proglašenje je papa objavio u Vatikanu, pred velikim mnoštvom skupljenim na Trgu sv. Petra. Danas kao blaženica Majka Terezija ima službeni naslov bl. Terezija iz Kalkute, prema gradu u Indiji u kojem je godinama djelovala na području skrbi o bolesnim i siromašnim osobama. S tom je svrhom osnovala i znamenitu redovničku zajednicu Misionarki ljubavi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI