BIO JE NAJVEĆI SLIKAR HRVATSKIH PAVLINA: Ivan Ranger najpoznatiji je po zidnom slikarstvu

Ivan Ranger rodio se 19. srpnja, na današnji dan, 1700. godine. Bio je pavlinski redovnik i znameniti barokni umjetnik.

Oslikavao je unutrašnjosti crkava i kapela svojega reda u Lepoglavi, Remetama kraj Zagreba, Purgi Bednjanskoj, Štrigovi i Olimju.

Oslikavao je prostore i za franjevce u Varaždinu i Krapini, pa i za svjetovne naručitelje.


Rodio se u Tirolu, kod Innsbrucka, ali je polovicu života proživio na području Hrvatske, u razdoblju vladavine carice i kraljice Marije Terezije. Nažalost, o njegovom se životu malo zna. O godini rođenja i smrti znamo iz rukopisa Josipa Bedekovića “Catalogus vivorum et demortuorum fratres sancti Pauli primi eremitae”. U njemu piše da je Ranger zaređen 1734. godine, a umro 1753. Sigurno je da je bio najveći slikar hrvatskih pavlina.

U Hrvatskoj je počeo djelovati vjerojatno pomažući oslikati crkvu Marije Koruške kraj Križevaca. Rangerovo dosad najstarije pronađeno djelo je oslikana kapela sv. Ivana Krstitelja u Gorici Lepoglavskoj. Postao je poznat početkom četrdesetih godina 18. stoljeća, nakon što je oslikao zavjetnu crkvu sv. Marije Snježne u Belcu.Ranger je poznavao trendove u slikarstvu jer su mu pavlini omogućili studijsko putovanje u Italiju. Smatra se najvećim predstavnikom baroknog iluzionističkog slikarstva. Njegov je stil poseban jer spaja tirolsku, bavarsku i talijansku tradiciju, a najpoznatiji je kao majstor zidnog slikarstva. Ranger nikad nije potpisao svoja djela, a njegov je opus djelomično sačuvan. Osim toga, neke su građevine za koje postoje zapisi o njegovom stvaralaštvu, srušene, oštećene ili oličene.

Umro je u Lepoglavi 1753. godine u samostanu pavlinskog reda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI