BILA JE TO PRVA POMORSKA BITKA S PARNIM BRODOVIMA: Hrvatska pobijedila Italiju štiteći jedan svoj otok

Najveća se hrvatska pomorska pobjeda u povijesti dogodila 20. srpnja 1866. godine, na današnji dan, u Viškom kanalu prilikom sukoba brodova Habsburške Monarhije i Italije, a to je ujedno bila i prva velika pomorska bitka između oklopljenih parnih brodova koji su zamijenili drvene jedrenjake.

Italija je u sukobu djelovala kao saveznica Pruske. Bitka se zbila za vrijeme habsburškog ratovanja s Pruskom, a Pruska se Italiju pridružila zbog vlastitog interesa zauzimanja nekadašnjih mletačkih posjeda koji su 1797. pripali Habsburškoj Monarhiji.

Talijanska flota od 12 oklopnjača i 17 neoklopljenih brodova je bila brojnija od habsburške, koju je činilo 7 oklopnjača i 11 neoklopljenih brodova.


Zapovjednik habsburške flote bio je slavni admiral Wilhelm von Tegetthoff, a talijanskom flotom zapovijedao je admiral grof Carlo di Persano, koji je ujedno bio i talijanski ministar mornarice. Plan je bio osvajanje otoka Visa. Flota admirala Persana isplovila je iz Ancone i napala Vis, naročito gradove Vis i Komižu. Pucali su iz topova po gradskim utvrđenjima, no nisu ih uspjeli uništiti pa se nisu usudili iskrcati trupe na otok.

U međuvremenu je poslana habsburška flota u pomoć Visu. Habsburški admiral Tegethoff znao je da su Talijani nadmoćniji, pa je zasnovao originalnu taktiku. Brodove u svojoj floti posložio je u klinastu formaciju i naredio im da što prije napadnu talijanske brodove i to tako da ih probodu pramcem.Ta je taktika trebala oduzeti Talijanima prednost koju su imali u broju topova, jer nisu imali vremena gađati. Tegethoff se sa svojim admiralskim brodom Erzherzog Ferdinand Max zaletio u bok talijanskom Re d’Italia. Talijanski brod je potonuo zajedno s 400 članova posade. Nakon eksplozije talijanskog broda Palestro, talijanski je admiral naredio povlačenje. Habsburška pobjeda bila je potpuna.

Talijani su imali 620 mrtvih, a habsburška strana samo 38. Bila je to jedna od posljednjih velikih pomorskih bitaka u povijesti koja je uključivala taktiku zabijanja pramcem u bok protivničkim brodovima. Otok Vis je oslobođen od prijetnje talijanskog osvajanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI