Autor “Lijepe naše” rodio se na današnji dan

Književnik, pravnik, vojni časnik i diplomat koji je napisao hrvatsku himnu, Antun Mihanović, rođen je 10. lipnja 1796. godine u Zagrebu.

Zalagao se za pisanje književnih djela i službenih tekstova na hrvatskom jeziku, a 1815. objavljuje brošuru Reč domovini od hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku, kojom je dva desetljeća prije Ljudevita Gaja najavio hrvatske preporodne težnje. Mihanović je u Veneciji pronašao rukopis Gundulićeva Osmana 1818. te potaknuo njegovo objavljivanje, koje je ostvareno tek 1848. godine.

Istraživao je, otkrivao i strastveno prikupljao stare listine i rukopise, rijetke knjige i drugu spomeničku građu a poglavito građu o hrvatskoj prošlosti.


Antun Mihanović je pisao ljubavne i domoljubne pjesme, a vječnu slavu stekao je pjesmom Horvatska domovina koja je objavljena 1835. godine u Gajevoj Danici. 

Pjesmu je uglazbio Vinkovčanin Josip Runjanin, a prema prvim stihovima nazvana je Lijepa naša. Prvi put izvedena je 1861. godine, a kao nacinalna himna prihvaćena je trideset godina kasnije.Antun Mihanović preminuo je u Novim dvorima kraj Klanjca 1861. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI