AUSTROUGARSKA POTPISALA KAPITULACIJU: Talijanske snage brzo su zauzele Šibenik

Talijanska vojska je 6. studenog 1918. godine započela okupaciju Šibenika. U šibensku luku uplovili su talijanski ratni brodovi, s kojih su se zatim iskrcale talijanske postrojbe.

Italija je bila pobjednička sila u 1. svjetskom ratu, a Šibenik je prethodno pripadao Austrougarskoj Monarhiji.

Budući da je Austrougarska Monarhija 3. studenog potpisala kapitulaciju pred Talijanima u vili Giusti pokraj Padove, talijanske su trupe nastojale iskoristiti priliku i zauzeti što veći dio istočne jadranske obale.


Već je sljedećeg dana u Šibeniku uručen prosvjed talijanskom zapovjedniku zbog iskrcavanja vojske. Naime, hrvatski su se krajevi nekadašnje Austro-Ugarske, uključujući Dalmaciju, u međuvremenu uklopili u Državu Slovenaca, Hrvata i Srba, čime se željelo izbjeći njihovo svrstavanje u tabor poraženih zemalja. Osobito se željelo izbjeći razgrabljivanje hrvatskih krajeva od strane pobjedničkih sila. Premda su Talijani okupirali Šibenik, kasnije su ga morali prepustiti Kraljevini SHS, koja je uključivala i nekadašnju Kraljevinu Srbiju. Ipak, neki hrvatski krajevi ostali su u sastavu Italije tijekom razdoblja između dva svjetska rata.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI