Angelo Motta – Talijan koji je proizvodnju panettonea podigao na industrijsku razinu (1890.)

Angelo Motta osnovao je talijansku kompaniju Motta, svojedobno prehrambeno-industrijskog giganta sjeverne Italije.

Dana 8. rujna 1890. godine rođen je Angelo Motta, talijanski poduzetnik u sektoru prehrambene industrije. Rodio se u mjestu Gessate, smještenom u talijanskoj regiji Lombardiji, otprilike dvadeset kilometara sjeveroistočno od Milana (glavnog grada Lombardije). Samo nekoliko kilometara od Gessate nalazi se mjesto Gorgonzola, po kojem je ime dobila slavna vrsta sira s plemenitom plijesni.

Angelo Motta osnovao je talijansku kompaniju Motta, svojedobno prehrambeno-industrijskog giganta sjeverne Italije. Kompanija je započela s radom pod imenom ‘”Angelo Motta pasticciere” u Milanu 1919. godine. Izvorno se radilo o razmjerno malenoj obrtničkoj radnji sa slasticama i krušnim proizvodima, no kasnije je Angelo Motta proizvodnju podigao na industrijsku razinu. Kompanija Motta postala je poznata diljem Italija po proizvodu zvanom panettone. Radilo se o slastici od dizanog tijesta, koja je osobito popularnom postala u razdobljima oko Božića.

Već tijekom 1930-ih godina Mottina je tvornica proizvodila panettone na pokretnim trakama, pečenjem u velikim industrijskim pećnicama. Zanimljivo je da je Angelo Motta tijekom 1950-ih godina postao čak i talijanskim ministrom financija, u vladi koju je predvodio premijer Alcide De Gasperi. Panettone je s vremenom postao poznatim i izvan Italije, tako da se danas prodaje u mnogim zemljama svijeta, osobito u razdoblju Božićnih blagdana.

Angelo Motta preminuo je 1957. godine u Milanu, u dobi od 67 godina.Facebook Comments

Loading...
DIJELI