ZVIJER SE PROBUDILA! Hrvatskoj slijedi nezapamćen val poskupljenja: Ministar Marić potvrdio da su mu po tom pitanju ruke vezane!

Tomislav Kristo / CROPIX

Hrvatski građani svakodnevno svjedoče poskupljenju hrane, no čini se kako vladajući nemaju namjeru ništa poduzeti po tom pitanju, premda je upravo jedno od glavnih predizbornih obećanja Vlade kojom rukovodi premijer Andrej Plenković bilo sniženje poreza na dodatnu vrijednost na svu hranu.

Kako tvrde naši sugovornici iz Ministarstva financija, ta tema pored korona krize, i svih ostalih izdataka trenutno definitivno nije na dnevnom redu. ‘’Ne vjerujemo da će se Marić time trenutno baviti. O tome se razmišlja, ali taj prijedlog za sada nije na stolu budući da se sada suočavamo s drugim vrstama izazova. Nitko se za sada ne bavi ni idejom o intervencijama u trošarinski sustav, pa se ne može očekivati primjena takozvanih plivajućih trošarina kojom bi se utjecalo na cijenu goriva’’, objašnjavaju u Marićevom ministarstvu, priznajući kako je pred hrvatskim građanima izazovno i kompleksno razdoblje, dok je pred samom Vladom kompleksna i neizvjesna jesen.

Na ovu temu Marić se nedavno oglasio na konferenciji za novinare potvrđujući teze koje se posljednjih dana komentiraju u njegovom resoru. ‘’U programu Vlade najavljeno je da će se, kada se steknu uvjeti, ići na snižavanje PDV-a na kompletnu hranu. S obzirom na pandemiju i sve izazove s kojima se suočavamo, to u ovom trenutku još uvijek nije na stolu jer se nisu stekli uvjeti. No, o tome razmišljamo’’, poručio je Marić, dodajući da osim prehrambenih proizvoda rastu cijene materijala i sirovina koje su potrebne za obnovu nakon potresa, a posljedično raste i cijena rada.


Podsjetio je Marić kako je njegova Vlada prije par godina snizila PDV na dio prehrambenih proizvoda među kojima su svježa riba, meso, povrće, voće i bezreceptni lijekovi, ali se pokazalo kako taj potez ne utječe na snižavanje cijena, već samo tržište odnosno ponuda i potražnja. Primjera radi, niži PDV na voće, povrće, svježe meso, jaja i morske plodove primjenjuje se još od početka 2019. godine. Smatralo se kako će ta mjera već u prvoj godini primjene građanima donijeti prosječnu uštedu od 872 kune, ali to se nije dogodilo iako se država radi smanjenja PDV-a na te proizvode s 25 na 13 posto odrekla milijardu i pol kuna proračunskih prihoda.

Iako su u Vladi procjenjivali kako bi sniženim PDV-om navedeni prehrambeni proizvodi trebali biti povoljniji za deset posto, trend pada cijena zabilježen je isključivo na voću koje je bilo povoljnije za 7,2 posto, no odnedavno su trgovci počeli dizati i cijene voća, pa je jasno da ova mjera nije ispunila očekivanja, baš kao što snižavanje PDV-a u ugostiteljstvu građani u praksi nisu imali prilike osjetiti.”Inflacija je zvijer koja, ako se i pritaji, spava. No uvijek se i lako može probuditi”, istaknuo je Marić, a da se zvijer probudila može se naslutiti i iz podataka Državnog zavoda za statistiku prema kojima je inflacija u srpnju u Hrvatskoj bila na 2,8 posto, čime je naša zemlja premašila europski prosjek zabilježivši najveću inflaciju od ulaska u EU.

Kako rastu potrošačke cijene, tako rastu i cijene industrijskih proizvoda koje su baš u srpnju porasle za 7,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ujedno je to najveći rast od travnja 2011. godine. Upravo zato su u Ministarstvu uvjereni da nas u nadolazećim mjesecima očekuju dodatna poskupljenja u trgovinama, a paralelno s njima rasti će i proizvođačke cijene.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI