PRIJE UVOĐENJA EURA MORAMO OBUZDATI INFLACIJU: ‘Hrvatska trenutno ima prosječnu inflaciju koja ne odskače od prosjeka EU’

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Ministar financija Zdravko Marić je kazao da je inflacija jedan od kriterija za uvođenje eura.

Taj kriterij navodi da se mora biti unutar granice od maksimalno 1,5 posto više ili manje u odnosu na tri zemlje s najnižom inflacijom.

Hrvatska trenutno ima prosječnu inflaciju koja ne odskače od prosjeka EU, ona je i nešto niža.


Međutim, napomenuo je i da postoje tri zemlje, Grčka, Cipar i Portugal, koje imaju jako nisku inflaciju pa kvare sliku u formuli za izračun mastriškog kriterija, jer se gledaju tri najbolje zemlje.

“No kad se i te tri zemlje zbroje Hrvatska je i dalje unutar kriterija za uvođenje eura. Inflaciju, međutim, treba shvatiti vrlo ozbiljno i zbog ispunjavanja kriterija ali i zbog standarda naših građana”, rekao je Marić za HRT.Objasnio je da na inflaciju prije svega utječu cijena energije, nafte prije svega, što se reflektira i na cijene hrane, građevinskog materijala i sl.

Vezano uz strah od poskupljenja nakon uvođenja eura, naglasio je da će minimalno šest mjeseci uoči objave da Hrvatska ulazi u eurozonu, postojati obveza iskazivanja dualnih cijena, koje će tako biti iskazane godinu dana, možda i više.

Iako se ulaskom u eurozonu ne očekuje smanjenje opće stope PDV-a, nije isključio mogućnost smanjenja međustopa na hranu.

Komentirajući Nacionalni plan oporavka i otpornosti, naglasio je da nas čeka vrlo izdašna financijska omotnica, u idućih sedam godina 25 milijardi eura.

Iznenadio ga je uspjeh turističke sezone poglavito srpnja i kolovoza, ali i rujna budući da je vrijednost fiskaliziranih računa u rujnu 24 posto viša nego u rujnu 2019. godine.

Rebalans proračuna najavio je sredinom listopada zajedno s pripremom proračuna za iduću godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI