PLENKOVIĆEV SAVJETNIK SMATRA: ‘Hrvatska nikad nije bila spremnija nego sada za ulazak u europodručje’

Foto: Ilustracija/Dnevno.hr

Premijerov posebni savjetnik i glavni koordinator za provedbu Nacionalnog plana zamjene kune eurom Zvonimir Savić kazao je kako već nekoliko godina traje proces pripreme prelaska na novu valutu.

Rekao je kako je Hrvatska kriterije za ulazak u europodručje već davno ispunila.

“Hrvatska je kriterije za Maastricht ispunjavala još 2016. Stabilnost cijena je kriterij koji je bio ispunjavan nekoliko godina, javni dug je padao dinamikom koju su zahtijevali kriteriji, dugoročne kamatne stope su bile dovoljno niske. Kad je došla koronakriza sve države EU-a su ostvarile proračunski deficit. Hrvatska se već ove godine vraća na putanju ispunjenja kriterija iz Maastrichta”, objasnio je Savić za N1.


Ne smatra da je rast javnog duga u vrijeme korone sporan.

“Stopa inflacije od 3,1 koju Hrvatska ima u kolovozu je praktički na razini stope inflacije eurozone. Ove godine očekujemo 1,7, sljedeće godine 1,6 stopu inflacije”, kazao je Savić.Tvrdi da Vlada nije pokušala ponovno razmotriti plan o uvođenju eura već je uvjete koje je morala ispuniti, ispunila u vrijeme najgore epidemije koronakrize, mjesec i pol dana prije roka.

“Hrvatska nikad nije bila spremnija nego sada za ulazak u europodručje i svi uvjeti koji su potrebni su ili ispunjeni ili će se ispuniti kako bi se postigao taj cilj”, tvrdi Savić.

Smatra i da neki argumenti protivnika eura mogu biti dodatni poticaj da se što prije uđe u europodručje. Kao argumente za prelazak na euro navodi depozite u eurima, velik broj kredita u kunama s valutnom klauzulom u eurima te turizam i broj gostiju koji dolaze iz europodručja.

“Koristi, dugoročne i trajne, koje će hrvatsko gospodarstvo imati od ulaska u europodručje su veće od jednokratnih troškova koje ćemo imati”, smatra te zaključuje kako iza Hrvatske na red za ulazak u europodručje dolaze Bugarska i Rumunjska.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI