OVO SIGURNO NISTE NI PRIMIJETILI: Kad izrađujete dokumente više ne trebate biljege!

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Godina je 2021. i u Hrvatskoj se dogodilo pravo malo čudo. Simbol Hrvatske pao je bez ispaljenog metka, a da to većina građana nije ni primijetila.

Naime, napokon su od 1. rujna ukinuti biljezi. Više ih ne trebate kad vadite vozačku, prometnu, putovnicu, domovnicu, rodni list itd., jer biljezi su se koristili za izradu 177 dokumenata.

Iz Porezne uprave kažu kako zbog toga očekuju 80 milijuna kuna godišnje u državnom proračunu.


Pomoćnica pročelnika u zagrebačkom gradskom uredu za upravu, u sektoru za građanska stanja smatra da će sad sve svima biti jednostavnije.

“To znači jednostavno to da je strankama, a i nama na neki način jednostavnije. Znači, sve isprave i potvrde iz državnih matica i knjige državljana kao iz popisa birača, kad govorimo o oblasti našeg gradskog ureda za opću upravu, je oslobođeno od naplate upravne pristojbe”, kazala je pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger.“Isto tako, upravni postupci se više ne naplaćuju, niti jedan iz naše oblasti. To konkretno za građane znači, kad se radi o promjeni osobnog imena, da je besplatno. Jedino što se naplaćuje, naplaćuje se sastavljanje zapisnika za prijavu namjere sklapanja braka, to je 70 kuna i ako se radi o građanskom obliku, onda sam čin sklapanja braka košta 140 kuna”, dodala je Ettinger za RTL.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI