KRUMPIRA ĆEMO IMATI SAMO DO SIJEČNJA: Najavljen je rast cijena, a zalihe se ne isplati spremati

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Rast cijena se nastavlja. Nakon ulja, kruha i mlijeka, na red je došla i jedna od najčešćih namirnica na hrvatskim stolovima, a to je krumpir.

Razlog visokim cijenama je smanjenja proizvodnja koja je i 70 posto manja nego prošle godine.

Ništa bolje nije ni u Europi. Dok je u Međimurju krumpir uništila suša, u Europi su urod uništile velike kiše.


Iako je prošle godine krumpir na đakovačkoj Gradskoj tržnici stajao četiri, najviše pet kuna, sada se prodaje za šest kuna po kilogramu, a protekle subote na veliko je u vrećama od 10 kilograma, prodavan i za 5 kuna po kilogramu. Proizvođači najavljuju kako ga zbog lošeg uroda uopće neće biti te da idućih dana u maloprodaji dižu cijenu krumpira na čak sedam kuna za kilogram.

Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira sa sjedištem u Belici, ističe kako je smanjenje proizvodnje od 70 posto vidljivo u cijeloj Hrvatskoj, od Like do Međimurja, a isto tako je i u ostatku Europe.“U sjevernom dijelu Europe bile su velike kiše koje su pogodile najveće proizvođače krumpira poput Njemačke, Francuske, Danske, Nizozemske, dio Poljske, dok su prema jugu Europe harale velike suše, pogodivši proizvodnju krumpira Španjolske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, južni dio Poljske. Sada na tu sušu dolaze velike kiše i one čine velike probleme u ovoj proizvodnji. Nizozemci kažu da će imati velikih problema s krumpirom zbog oborina”, objašnjava Mesarić.

Procjenjuje da će Hrvatska imati krumpira do siječnja, te je za jesen najavljen rast cijena. One koji žele praviti zalihe Mesarić upozorava da će im krumpir proklijati jer nema primjene određenog zaštitnog sredstva, javlja Glas Slavonije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI