HOĆE LI BDP SRBIJE STVARNO PRESTIĆI ONAJ HRVATSKE? ‘Vučić tom izjavom kupuje svoje birače koji se osjećaju hendikepirano zbog uspjeha Hrvatske’

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mjesecima se hvali kako će Srbija sljedeće godine, po prvi put u povijesti, preteći Hrvatsku po iznosu BDP-a, te ponavlja kako će mnogima teško pasti takav uspjeh Srbije.

Hoće li BDP Srbije stvarno prestići onaj Hrvatske i što to znači za našu zemlju za Dnevno.hr je komentirao ekonomski analitičar Velimir Srića koji se na tu Vučićevu izjavu samo nasmijao:

“Pa imaju dva puta više stanovnika od nas pa bi onda i njihov BDP trebao biti duplo veći od našeg jer ga ima smisla mjeriti per capita”, kaže Srića.


Ističe kako je Srbija danas sa stanovišta gospodarstva i strategija i poremećenih odnosa na mnogim područjima još dosta iza Hrvatske i mi se uopće ne trebamo brinuti oko visine njihovog BDP-a.

“Nikad ne bih da se Hrvatska uspoređuje sa Srbijom, već ako se moramo uspoređivati s nekom zemljom onda to neka bude Irska koja ima sličan broj stanovnika kao Hrvatska, ali pet puta veći BDP, iako je prije 30 godina bila u sličnoj situaciji kao naša zemlja”, rekao je Srića.“Tu izjavu trebamo gledati onakva kakve je, a to je izjava u političkom kontekstu. Vučić tom izjavom kupuje svoje birače koji se osjećaju hendikepirano zbog turističkih, sportskih i ostalih uspjeha Hrvatske kao i činjenice da je Hrvatska dio Europske unije. Sve to prosječnog Vučićevog birača čini bijesnim na Srbiju i na vlast i na sve ostalo pa ih sad treba malo umiriti, pa on to radi takvim svojim izjavama”, objašnjava Srića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI